Sunday, 29 July 2012

Puncak Mutiara

Assalam.....

Wah tgk tajuk kemain lg.....ari Ahad smlm...pg bukk posa kat Puncak Mutiara...bawak PAMA g bukk posa kat sana....meriah gitu....almaklumlah Abg 1 family and Adik 1 family join skali....meriah suasana..

Memula tu ingat nk bukk posa kt Seri Malaysia jerr....ikut bajet la...x mo la yg mahal2 bufet tu...rasa cm membazir jer klu byr memahal...sbb bila bkk posa jer minum air dh kenyang....burpp...so kita cari yg bajet2 gitu la...tp..nk dijadikan citer...My Bro nk join the club skali...so dia suggest g Puncak Mutiara...so pg la beramai2 rombongan cik kiah nie...Ha kau makan sampai lebam....nasib baik pakai jubah klu idok mau kena bukk button seluar...weh meriah sgt mkn...tp klu ikut nafsu gajah nie...suma nk menkedarah...tp ingat2 la ckit...mkn padan2 patut dah lerr....

Gambor makan nan ado...sbb kamera tinggai dlm keta...huhuhu...gambar kt HP  xleh nk transfer..sbb wayar nyer...udak asyraf nie main letak kat mana ntah....


gambar goole




Saturday, 21 July 2012

Menu berbuka.....

Salam ramadhan.....

Arinie cutie so kita masak lah utk berbuka nnt....x koser nk g bazar ramadan....mesti org ramainyer la...lg pn kn cuti so masak la....klu g bazar kang ikut nafsu gergasi nie...suma nk amik...suma sedap ...alih2 pas togok air makanan yg sedap pn tolak tepi...pembaziran...no no no me dont like..ok

So arinie ingat nk uat kuih ketayap skali pg kedai nk beli nyok...mak aih..suma habis ka...heran bin ajaib....so beli ayam kat kedai ayam mas tu bajet nk uat kari ayam (1st time i tell u uat nie)...pastu En Fesal soh uat roti jala ...(erkkk...mana den ponah uat) ggole kat tenet jumpa( happy)....so ginila jd nyer...idok le tahu sedap ke idok...tunggu berbuka nnt baru tau.....



kari ayam wit roti jala....sayuran n sadin mlm td 

cukupla utk kami 3 beranak nk berbuka nnt


ini budak ucuk acam nie...nyibuk..org nk masak dia pn kalut ...n skang nie suka nor gigit org...cakit la dik

Friday, 20 July 2012

salam ramadhan

Salam......arinie stat posa....apa nk masak utk berbuka ari nie..???? Pagi td sahur...so so so aje....goreng ikan masin n sadin....uish tekak  nie masih dlm percubaan nk sahur pepagi bute nie....nasib baik mohd awatif senang plak bngun pagi nie klu x bkn main susah siap dh jd "hulk" bru nk bgun arinie senang la plak umpan ngan air horlick ....(harap2 senang la bngun yer nak)..pas abis sahur....tgk tv jap layan astro sbb klu tido susah nk bngn plak tuk semanyang subuh..so lyn tv jap pas semanyang tido balik ....ha kau amik...sedaq2 dh kul 8.30...huihs kemain tido...

Tetiba teringat nk uat breakfast utk bebudak nie....skli lupa la .....posa la ....haissh...uat breakfast utk adik je la....skang nie tgh ushar2 kat tenet nie tgk resepi nk buat kuih apa utk berbuka nnt...

So...diakhir rancangan selamat berpuasa dari kami sekeluarga....

Wednesday, 18 July 2012

wordless thursday



morning pip....from both of us.........(gaya retis la tu.......hahahtuiiiii...)

Tuesday, 17 July 2012

family outing 2


Salam....jemaat lepas cuti cm biasa le...bwk bebudak nie taman....joging2 (erk...joging ka???) kasi peluh2 ckit asyik dok dlm ekon peluh x kluar x best la plak.....layan gambar la





muka cuak naik buai




buai laju2 sampai pucuk atap.....apa dlm baju sekuntum bunga cina....





suka nor uat muka serius nie...cenyum ckit






nyibuk abg nk exercise...dia pn kalut



perhatian tergangu cbuk tgk amoi sebelah tu exercise




pemandangan taman kat Lot 88 cntx kan






taman nie bersih jer....


Last but not least pls scrolll




*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*














tgk apa dh jd.....exercise skli ngan abg...hai la anak2.....





cerita ceriti

Salam.....lama x bersiaran....buzy buzzzzzzzzz....(iyola tu) x de mende yg special nk di kongsi pn.... layan je picture nie....


ini budak x bleh blah....bila panggil asyraf...memanjang uat senyum cheeky tu...






tu x de keje la tu memunggah beg




betepa kusyuknyer...sampai kerut2 dahi tu..."jendul"




beg dh kena rampas.....nangis la kena marah...uwaaaaaa......




yg ni kekonon nk soh org dukung la tew





heran naper x dukung lg nie.....




nie udak ucuk acam nie nk uat iklan gigi la tew.....



Thursday, 12 July 2012

chiken foldover

nak makn free dak.......memula kena beli 1 dulu bru dpt 1 lg...free gitew....






nk ker...???? sila print kat cnie yer


http://mymcd.com.my/coupon/?page=July12/foldovercoupon.png

jom kite serbu McD

Lagu Hangit - Kentut Dia

Hai uollss......

Dah dengar lagu nie....rasa cam nk lempang jer depa nie.....tp lawak la......layanzzzzzz..........


Sunday, 8 July 2012

surat cinta

Salam.....

Wah tajuk kemain lg....hukhukhuk.....surat cinta dari MPSP.....mencik...lmbt 1/2 jam jer...tu pun nk saman ker...grrrrr......

Friday, 6 July 2012

family outing

salam jumaat penuh barakah.....

Arinie akak cuti .....so bwk ler bebudak nie g breakfast kat kedai (dasar mommy malas masak) x makan pn tp tapau jer .....makan kat umah....x koser nk makan luar la klu En. Fesal x der...

Pastu g jenjalan kat pasar pagi.....beli kasut Asyraf....mentang dia dh leh jaln..so beli kasut yg proper utk jalan kat luar la...klu yg ada skarang nie kasut baby yg exsyen jer tu.....pas abis jenjalan kat pasar kita g jenjalan kat taman la plak....exercise ckit.....kasi kuar peluh.......






dapat kasut baru takut nk jln plak....






suka naik benda nie.....








abang ngan adik.....abng mohd kita joging yerrr....kasi kuruih ckit...














kasut baru asyraf...."ANGER BIRD"





Thursday, 5 July 2012

Ngomelan hari khamis


Evening….

Nak mengomel ckit nie….alkisah perbualan antara jiran ngan jiran…jiran kita nie sangat la baik orgnyer….amat perihatin hal ehwal masyarakat nie…. So smlm jiran kita nie call la kita chit chat masalah anak2 nie…tetiba jiran kita bukk la citer yg dia telah terserempak ngan member lama yg dh x sekutu lg dah…..

Citer la  betapa hazabnyer…x sukar ngan member lama tu…yg part yg best skali tu jiran kita nie citer la figure bdn member x sekutu dia tu …dh x  slim shedo lg, dah dh kembang ……seperti akak nie….eh apsal tetiba kait ngan akak plak…..owh mentang2 la jiran kita nie dh slim dah so dia bg perumpamaan la…(sentap tau)….akak nie x kesah sgt tp klu dh setiap kali sembang dok citer pasal figure bdn org apsal lu…..lu dulu pn kembang gak kan…..tapi sejak menjak minum produk tu dh slim shedow,  wah syok plak mngutuk org kata org nie mok mok la…org nie bam bam la….apa kes….

X sedar ka dulu awak pn tergolong dlm ketegori nie gak kan…so akak klu org mcm nie…malazzzzzzz gilossssss haku nk melayan so bleh blah….skang nie klu jiran akak nie call alamat nyer missed call ajela  yer…nk return call soriiii la……



picture google

Tuesday, 3 July 2012

Salam Nisfu Syaaban

Salam .......

Malam nie Nisfu Syaaban.......buku amalan akan diangkat ke langit (org tua kata)...klu difikirkan takut sbb....haish takut amalan x seberapa...tapi dosa yg melambak....nauzubillah....

Selesai sembahyang Maghrib hendaklah membaca Yasin dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula Yasin dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula Yasin dengan niat minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.
Pada malam Nisfu Syaaban sangat baik memperbanyakkan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita. Maksud doanya:
Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.
Memohon keampunan dua ibubapa, maksudnya: Ya tuhanku ampunilah aku dan kedua ibubapaku dan rahmatilah duanya sepertimana mereka mendidik aku di waktu kecil. (Rabbigh firli waliwa lidaiya warham huma kama rabbayaani soghiro)
Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang). Maksudnya: Aku mohon keampunan Allah dan aku bertaubat kepadanya. (Astagfirullah hal a’zim wa atu bu ilaih)
Membaca: (beberapa kali – pahala seperti ibadat seribu tahun). Maksudnya: Tiada tuhan melainkan Allah dan tiada kami sembah melainkan dianya, dengan cara ikhlas kepadanya, lagi tetap teguh di atas tauhid, walau pun membenci oleh orang-orang kafir. (La ila haillallah wala na’budu illa iyyahu mukhliseena lahuddin walau karihal kaafirun)
Membaca Al-Quran.
Membaca Tasbih: Seratus kali tiap-tiap satu.
Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi. (Subhanarob biyal a’ala)
Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung. (Subhanallah wabihamdih, Subhanallahal ’azim)
Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong. (Subhanallah, walhamdulillah, wala ila ha illallah, Allahhu akbar, walahaula wala qhuwwatailla billahil ‘aliyyil ‘azeem)
Membaca Salawat Atas Nabi: (Allahhummasolli ‘ala Muhammad) 10 atau 100 kali pagi dan petang.
Membaca Zikrullah: (La ila ha illallah) 100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.
Sembahayang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, Sunat Dhuha, Sunat mengiringi Fardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu.

Penjimatan

Morning........

Ini budak tenet nangis sbb.......



 


nak ikut abah tukaq minyak hitam......almaklumlah abah x nak p kedai pomen utk tukaq minyak hitam...dia mau sendiri buat meh....(dasar kedekt tul)...







Monday, 2 July 2012

Perabot baru umah maktok & Uwan

Salam....

Hasil pembelian perabot aritu....inilah hasilnyer......




Cntx x ?????? Opkos la cntx....

Umah mak ngan abah dh beso....so lepas nie anak2 mak ngan abah tersayang x yah lerrr kata umah sempit la....skang nie amik kau beso.....ruang tamu ada dua.....klu x nak tido bilik ngko tidolah ruang tamu.....golek lah bleh golekk....ye idok....

jalan-jalan balik kampung

Salam.....,

Hari jumaat lepas kami sekeluarga balik kampung umah mentua di Bukit Merah....bukan apa saja balik tengok2 mentua di kampung almaklumlah sebulan sekali balik kampung.....

On the way balik kampung mcm biasala jenjalan dulu.....bnyk RNR yg nk kena berenti....memula singgah Tesco ingat nak beli susu asyraf tp hampeh.....x de maknernyer.....singgah A&W makan2 minum2 .....abis makan barula stat nk jalan nk balik Bukit Merah.....sampai sana nak amik kau...pukul 10 mlm ...gila jauh sgtlah Bukit Merah tu ngan Sungai Petani padahal dalam 1 jam dah bleh sampai...ini lah kami klu nak balik kampung singgah memanjang....tmpt yg dekat bleh jd jauh ....menyinggah x sudah...

Singgah A&W tu bkn nyer apa.....sbb masa ngandungkan asyraf nie...Akak teringin benor nk mkn A&W tp x kesampaian....so biler kluar asyraf haruslah....meleleh airliur dia stok mcm bukk air paip...smpai kena pakai bib....so dgr org tua2 ckp bg la dia makn apa yg x smpt makn masa pregnant ritu.....so harap lepas nie adik x de la stok bukak paip lagi yerrr......muahsss......




Abg Mohd dapat makan x pandang kiri kanan dah.......





Ko tgk mcm dia bleh abiskan air tu......jgn minum nnt batuk.....uhuksss






Bapa mithali nie.....







nie Mummy ngan Asyraf .......(abaikan muka pinggan nie)